Header

Farvestoffer i kosmetik

person Udgivet af: Ren hudpleje list I: Skønhed og makeup access_time Dato: comment Kommentar: 0 favorite Hit: 1917

Farvestoffer i kosmetik, fødevarer og drikkevarer kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Farvestoffer i kosmetik

 
I det gamle Ægypten mixede man tang, jod, brom, myrer, knuste biller og fiskeskæl og brugte denne cocktail som læbestift. Flere af ingredienserne var så giftige at man blev alvorlig syg. I dag ved man gudskelov bedre, eller gør man ? Mange læbestifter specielt i røde nuancer indeholder kemikalier, som kan være problematiske for sundheden og miljøet. Flere kendte kosmetikmærker har været i søgelyset de sidste mange år fordi man har fundet tungmetaller i både læbestifter, eyelinere og mascara. Flere forbrugere har søgt alternativer og valgt kun at købe læbestifter lavet på planter og mineraler. Sandheden er imidlertid at tungmetaller findes i jorden, i vandet og luften vi indånder. Så stort set alt der udvindes fra jorden kan indeholde tungmetaller. Nogle findes naturligt i jorden og andre i større mængder som følge af forurening. Specielt i røde læbestifter har man fundet tungmetaller som bly, arsenik, nikkel, beryllium, cadmium, kviksølv og aluminium for at nævne nogle få. Læbestifter lavet på syntetiske farver synes at indeholde højere værdier af disse tungmetaller, end naturlige læbestifter lavet på mineraler hvis disse altså er af kosmetisk grad. Det vil sige at de er renset og undergået en syntetisk forarbejdning for at kunne leve op til de krav der er sat af EU. De mineraler vi bruger i Ren hudplejes læbestifter er selvfølgelig af kosmetisk grad, som loven påbyder. De er alle EU godkendt uden restriktioner. De mest almindelige mineraler du finder i en læbestift er Mica, jernoxid og titandioxid.
 
Bekymringerne omkring bly i læbestifter har eksisteret siden 90'erne, men for nogle år tilbage er der blevet taget yderlige tiltag og flere læbestifter er blevet testet. Campaign for Safe Cosmetics (CSC) testede tilbage i 2007 33 forskellige røde læbestifter og fandt at over 50% af dem indeholdte bly. I 2007 undersøgte den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) en række læbestifter for bly. De fandt koncentrationer mellem 0,09 og 3,06 ppm. Denne undersøgelse fik en del omtale i de danske medier, men miljøstyrelsen udmeldte i den forbindelse at de fundne koncentrationer ikke var problematiske. Mens Philippe Grandjean, professor i Miljømedicin på Syddansk Universitet udtalte, at bly i selv små mængder er problematiske. Bly er så giftigt at det ikke længere er tilladt i maling eller benzin, så hvorfor findes det i læbestifter ? Bly er ikke tilladt i makeup, men kan findes som en forurening. Kosmetikfirmaerne tilsætter det ikke bevidst, derfor finder du det heller ikke på varedeklarationen. Tilbage i 2010 testede FDA igen, og denne gang var det en omfattende test der inkluderede 400 forskellige læbestifter. Niveauet af bly lå mellem 0,026 og hele 7,19 ppm. Det skal her tilføjes at det tilladte niveau for bly i slik er på 0,1 ppm. Nu er læbestift jo ikke noget man spiser.... eller gør man. Hver gang du slikker dig på læberne, spiser du en smule af din læbestift. I juni udgaven 2002 i bladet Glamour magazine kunne man reportere at kvinder i gennemsnit "spiser" 2 kg læbestift i løbet af deres liv. De koncentrationer af bly som er fundet i læbestifter er dog stadig langt mindre end det vi normalt får fra andre kilder, som fødevarer.
 
Bly findes altså som nævnt før naturligt i jorden, luften og vandet. Makeup farver udvindes fra enten petroleum eller mineraler, begge kommer fra jorden. Er mineral-baseret makeup så mere sikkert ? Man tester stadig, men den bly man har fundet i læbestifter kommer mere sansynligt fra farvestofferne FD&C, råmaterialer og petroleum-baseret ingredienser. FDA har ikke sat nogen grænse for bly i makeup, og siger at mængderne af bly ikke udgør en sikkerhedsrisiko. Dog er visse firmaer blevet bedt om at nedsætte mængden af bly i deres læbestifter, dette er dog ikke sket endnu.
 

Tungmetaller:

Cadmium bruges i batterier, og selv en lille eksponering af cadmium kan resultere i influenzalignende symptomer som feber, kulderystelser og ømme muskler. Krom er et kræftfremkaldende stof knyttet til mavesår og lungekræft. Effekten af tungmetaller generalt omfatter hormonforstyrrelser, kræft, neurologiske sygdomme, hukommelsestab, humørsvingninger, diarré, lungeskader, dermatitis og hårtab. Er der noget man kan gøre for at undgå tungmetaller ? Det er selvfølgelig svært, men man kan starte med at læse varedeklarationen, og derved undgå mad, slik, drikke, rengøringsartikler, mundskyl, tandpasta og makeup der indeholder visse syntetiske farvestoffer. Når det gælder makeup kan følgende råd gives: Less is more, brug mindre makeup og ikke hver dag, smid gammel makeup ud, køb økologisk og helst naturlige produkter, læs på etiketten, undgå meget farvestærke produkter, jo mere pigment, desto flere kontaminanter, undgå knaldrøde læbestifter, fjern al makeup inden du går i seng, undgå at spise med læbestift på, undgå løs mineralmakeup der IKKE indeholder fyldstoffer. Fyldstoffer er ingredienser der gør at produktet ikke klumper, klistre sig til huden, og som gør produktet mere smørbar og giver det konsistens. Fyldstoffer forhindrer mineraler som titandioxid og zinkoxid samt pigmenter (jernoxider+ultramariner) at klistre sig til huden og danne ujævnheder. Typiske fyldstoffer er Mica og bismuthoxychlorid. Sidstnævnte er et biprodukt af bly og kobber raffinering, og er beslægtet med arsen og antimon. Det kalder sig et mineral men er langt fra. Det kan forårsage hudirritationer, og det er en ingrediens du skal undgå hvis du lider af akne, rosacea eller følsom hud. Andre almindelige fyldstoffer er majsstivelse, silicium og talkum. Her er sidstnævnte også en af den slags du skal undgå. Talkum udvindes i Kina. Det er super billigt og berygtet for at indeholde højere niveauer af bly og andre tungmetaller. Når du ser en kæmpe øjenskyggepalette med 50 farver til billige penge, så er det helt sikkert talkum  fra Kina der er anvendt. Så for at opsummere de sidste linjer, så er fyldstof i mineralmakeup ok så længe det er Mica, majsstivelse eller rispulver. Undgå talkum og bismuth.
Udgør tungmetaller en sundhedsmæssig risiko ? Svaret er helt sikkert ja. Selvom tungmetaller i makeup udgør en lavere risiko end ved oral indtagelse af fødevarer, så kan tungmetaller gøre skade. Hvis man har sår, læsioner eller skadet hud trænger produktet lettere igennem huden. Tungmetaller er heller ikke sådan at slippe af med. De deponeres i vores krop, knogler mm og bor der i årtier. Der er ingen let måde at udrense tungmetaller. på..den mest effektive måde at komme af med tungmetaller på, er at amme......:-(
 
Kosmetikfarver betegnes som enten organiske eller ikke organiske. De organiske er FD&C, D&C og Lakes og ikke organiske farver er jernoxider. Måske tænker du at de organiske farver ville være det sikre valg, men faktisk blev de oprindeligt kaldt for kultjære, fordi de blev udvundet fra harpisk, tjære og mineralolie. I dag udvindes det syntetisk, men er stadig afledt af petroleum. Jernoxiderne blev også (og stadig) udvundet i miner, men bliver også i dag fremstillet syntetisk. Uorganiske farver som jernoxider menes ikke at udgøre den samme sundhedsskadelige risiko som de syntetiske FD&C, D&C farver. Uorganiske pigmenter indeholder også tungmetaller, men de skal godkendes af EU og FDA til brug i kosmetik. For at gøre dem "sikre" bliver de renset for urenheder, da de i naturlig form indeholder urenheder, da de er afledt af jorden. De findes i 3 farver, rød, gul og sort. Siden 1970'erne har man behandlet dem i labratorier, så niveauet af giftige metaller nedsættes til det niveau som er fastsat som sikkert af FDA. Jernoxider kaldes altså for uorganiske farver, fordi de er undergået en kemisk process og gjort syntetiske for netop at undgå de urenheder, der normalt ville forekomme i jernoxider hentet direkte fra minerne. De er klassificeret som "sikre", uskadelige og de irriterer ikke huden. De er heller ikke kendt for at være allergifremkaldende, så selv mennesker med følsom hud tåler jernoxider. Andre pigmenter er chromium oxide green, ultramarin blå og mangan violet. Alle er godkendt af EU, og må bruges uden restriktioner, undtagen chromium oxide green der ikke må bruges på læberne. Titandioxid er også godkendt, og man kender ingen kendte bivirkninger, når det anvendes i kosmetik. Det er også godkendt af FDA når 99% ren. Når det gælder titandioxid i nanoform, er man ved at teste om det er sikkert. Mica er også klassificeret som "sikkert" og må anvendes uden restriktioner. Mica er en lille, skinnende mineralsten, der kan ses i mange almindelige sten såsom skifer, gnejser, granit og nogle former for sandsten. Til kosmetisk brug forfiner og renser man micaen, hvorefter man farver den med enten syntetiske D&C, FD&C farver eller med jernoxider og ultramarin farver, eller man bruger begge typer farver. Den Mica du finder i Ren hudpleje's kosmetikprodukter er af den højeste rene kvalitet og lever op til kosmetisk standard og godkendt af EU uden begransninger. De er farvet med jernoxider og ikke de syntetiske D&C farver.
En helt tredje farve er carmine, den er blodrød, naturlig og udvindes fra et insekt der lever på kaktusser. Selvom det anses for at være en naturlig farve, er den langt fra en der appellerer til de fleste mennesker, og slet ikke veganere. Carmine er også en farve der kan give hudirritationer. Hvis du lider af akne, rosacea eller sart hud, skal du undgå denne farve. Carmine anvendes i mad, kosmetik og drikkevarer.
P-phenylene diamine bliver måske forbudt i fremtiden. Det bruges i hårfarver og skal være ledsaget af en advarsel om at produktet indeholder ingredienser, der kan forårsage hudirritationer, og hvis det anvendes i nærheden af øjenene kan det forårsage blindhed. Mørkere hårfarver indeholder mere p-phenylene diamine end lysere farver. En undersøgelse viste, at kvinder, der brugte hårfarver ofte og over en længere periode, havde en øget risiko for kræft i lymfesystemet.
FD&C farver finder du i de fleste, hvis ikke alle, forarbejdede fødevarer som slik, ost, drikkevarer, yoghurt, kød mm. Mundskyl, vitaminer og tandpasta indeholder også syntetiske farvestoffer. Mange FD&C farver hat været koblet sammen med allergiske reaktioner, hudirritationer, forstyrrelser i nervesystem, reproduktive forstyrrelser og kræft. FD&C blå 1 (CI42090) er det mest almindelige farvestof i tandpasta og FD&C green 3 (CI42053) der findes i mundskyl er blevet fundet til at være kræftfremkaldende i dyreforsøg, når det sprøjtes ind under huden. Mange FD&C farver er allerede blevet forbudte i flere lande. En håndfuld af disse farvestoffer er dog stadig tilladte, men det er stadig til debat. Selv om mange producenter er begyndt at udfase FD&C farverne, findes de stadig i langt de fleste fødevarer og kosmetikprodukter, navnlig fordi de er stabile og billige.
FDA har godkendt D&C farverne til lægemidler og kosmetik, men ikke fødevarer. De kan og må derfor ikke bruges i ting vi spiser, men som nævnt før er netop læbestiften lidt i kategori med ting du "spiser". Syntetiske farvestoffer menes også at kunne kodes sammen med ADHD. Til at starte med udviklede man disse syntetiske farver som et alternativ til naturlige farvestoffer som ikke var uproblematiske. Desværre viste det sig ret hurtigt at de syntetiske farvestoffer heller ikke gik fri. 80 syntetiske farver blev testet af Dr. Bernard Hesse og i løbet af de næste årtier blev så mange elimineret at der i 1938 kun stod 15 farver tilbage. De blev inddelt i kategorier 1- egnet til fødevarer, lægemidler og kosmetik, 2-egnet til lægemidler og kosmetik, 3- kun egnet til kosmetik. I dag er der 7 godkendte farver tilbage og en af dem Yellow 5 er nu under lup, fordi man mener den linkes til hyperaktivitet, angst, migræne og kræft. Farven er allerede forbudt i mange europæiske lande. Fremtiden er dog ikke kun dyster, flere og flere virksomheder vælger at imødekomme købers ønske om mere naturlige produkter, og allerede nu ser man flere og flere fødevareprodukter der er mærket " indeholder ingen kunstige farvestoffer, smagsstoffer eller konserveringsmidler. Ren hudpleje har aldrig brugt rene D&C farver, men i få produkter som blush og lipgloss brugte vi en Mica der var "coated" med en D&C farve. Selvom den er godkendt og ikke skulle udgøre nogen sundhedsskadelige risiko, valgte vi kun fremover at bruge Mica belagt med mineraler fra jernoxider. For det første ved vi de er godkendt og rene, for det andet er der intet der peger på nogle problematiske urenheder.
De mest almindelige "ballademagere" er: orange 5 (CI 45370), Orange 5 Lake (CI 45370), Red 4 (CI 14700), Red 6 (CI 15850), Red 6 Lake (CI 15850), Red 7 (CI 15850), Red 21 (CI 45380), Red 21 Lake (CI 45380), Red 27 (CI 45410), Red 27 Lake (45410, Red 30 Lake (CI 73360), Red 33 Lake (CI 17200), Blue 1 Lake (CI 42090), Blue 2 (CI73015), Green 3 (CI 42053), Yellow 5 Lake (CI19140), Yellow 6 Lake (CI 15985).
De fleste kvinder elsker en rød læbestift, men helt røde læbestifter kan kun frembringes ved enten at tilsætte de syntetiske D&C farver eller den røde carmine som kommer fra dyr. Mange producenter som bruger de syntetiske farver i deres læbestifter sælger dem som "egnet til veganere". Sandheden er at kunstige farver bliver testet på dyr, så..... Husk at de kunstige farver er overalt, det nytter ikke noget kun at nedsætte forbruget af den makeup som indeholder disse problematiske stoffer, for de findes som nævnt før  også i alt fra mad, slik og drikkevarer. Man kan bruge sin sunde fornuft, og gå efter makeup med naturlige farvestoffer, fødevarer uden farvestoffer og drikkevarer uden tilsat kunstige farvestoffer, og så kan vi håbe at fremtiden ser lysere ud og at der kommer flere fakta og retningslinjer der hjælper forbrugeren ;-)
 

Kommentarer

Indsend kommentar


Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Januar Februar Marts april Maj Juni Juli august september Oktober november december