Header

Tjekliste for skadelige stoffer

person Udgivet af: Ren hudpleje list I: Hudpleje access_time Dato: comment Kommentar: 0 favorite Hit: 13520

Økologisk hudpleje uden skadelige tilsætningsstoffer passer på både dig og miljøet. 

Tjek din kosmetik for skadelige tilsætningsstoffer

Listen med skadelige stoffer er lang. Her på siden kan du læse om:

- Mineralolier og silikoneolier

- Parabener og konserveringsmidler

- Kemiske solfiltre og nitrosaminer

- PPG og PEG og hormonforstyrrende stoffer

- Parfumestoffer og allergifremkaldende stoffer

Generelt om skadelige stoffer i kosmetik

Mad, rengøringsmidler, hudpleje og makeup kan indeholde flere sundhedsskadelige stoffer for både din krop som miljøet. Desværre mangler der oplysning, lovgivning om rigtig mange stoffer. Man ser dagligt produkter der er særdeles godt markedsført og roses til skyerne. Ser man nærmere på indholdet kan man finde stoffer som både er hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, allergigivende og miljøforstyrrende, men de bliver solgt på lovlig vis og millioner af mennesker bruger dem hver dag. At vælge de rigtige hudplejeprodukter kan være svært når det er op til forbrugeren selv at tjekke for skadelige stoffer. Der er dog nogle basale regelsæt. For det første bør du vælge produkter der er fremstillet af naturlige virkestoffer. Det vil sige at produkterne ikke må indeholde mineralolier, paraffinolier og silikone olier. Huden er en levende organisme og kan ikke "fordøje" stoffer som f.eks. mineralolie og paraffinolie. Naturlige virkestoffer er derimod ikke fremmede for vores krop.

Naturkosmetik er produkter der indeholder naturlige ingredienser, som f.eks. planteolier og ekstrakter af lægeplanter. Ved økologisk kosmetik henviser man til råvarernes oprindelse og måden de dyrkes på. Ved dyrkning af økologiske planter må der ikke anvendes pesticider, biocider og fungicider. Hvis du bruger skønhedsprodukter der indeholder problematiske kemikalier, vil nogle af disse kemikalier selvfølgelig optages af kroppen. Vi føler at der er et reelt behov for skønhedsprodukter uden skadelige tilsætningsstoffer og ønsker at være med til at oplyse om de utallige og overflødige skadelige stoffer man finder i langt de fleste hudplejeprodukter i dag. Gudskelov er flere rigtige gode mærker kommet frem på markedet, hvor du ikke finder nogle af de nævnte skadelige tilsætningsstoffer. Du vil her på siden kunne læse om de mest kendte stoffer, og derved kunne undgå produkter der indeholder disse stoffer fremover.

Ren hudplejes make-uphudpleje og hårpleje indeholder aldrig skadelig kemi.

Mineralolier

De mest brugte fedtstoffer i cremer indeholder mineralolier. Mineralolie udvindes fra råolie/petroleum ( af petroleum udvindes også benzin og asfalt) og de er meget billige at fremstille. Mineralolier har ingen plejende effekt overhovedet. Mineralolier hindrer andre aktive ingredienser i at trænge ned i huden. De er miljøbelastende og forurener jord og vand. Indeholder ingen vitaminer, fedtsyrer, næring eller andre gode ting som huden har brug for. Mineralolien lægger sig som en tynd hinde på huden og giver huden beskyttelse, men stopper samtidig porerne og forhindrer huden i at ånde. Giver en umiddelbar blødhed, men huden bliver "afhængig" af mineralolien hvilket resulterer i at du kan blive ved med at smøre huden for at opnå den samme virkning, og når du stopper med at bruge dem vil din hud begynde at skalle og bliver tilsidst tør og livløs. Hvis du så skifter til hudplejeprodukter med naturlige planteolier, vil du opleve at huden begynde at afgifte sig selv for at rense tidligere giftstoffer ud. Mineralolie kan forårsage bumser, og i værste fald vil huden indkapsle mineralolien/paraffinolien og skubbe dem op til hudens overflade. Resultatet er sandkornsstore knopper specielt på kinderne, panden og omkring øjnene. Det kaldes for falsk acne. Mineralolier i renseprodukter, barberskum og masker siges at være harmløs, da disse produkter vaskes af/fjernes efter kort tid. Det kræver jo så bare at at man husker en grundig rengøring :-) Mineralolier reagerer ikke med noget i huden og er derfor ikke irriterende eller allergi-fremkaldende siges der også,  men set i lyset af de negative egenskaber synes vi ikke det er svært at vælge mineralolier fra.

Andre navne for mineralolier er:
Mineral Oil
Paraffin Oil
Paraffinum Liquidum
Parafin
Petrolatum
Petroleum
Vaselin

Silikone olier

Silikone eller silicone er blevet brugt i mere end 30 år i hudpleje- og hårplejeprodukter. Det er et produkt som man kan sige "virker" på overfladen, og giver en vis beskyttelses effekt. Silikone i hårprodukter giver glans og silkeblødt hår. Søger man overfladisk på nettet kan man læse at det er fuldstændigt harmløst. "Dit hår kan sagtens ånde, og silikone både beskytter og reparerer. Silikone er helt igennem fantastisk, dog kan dit hår dog blive "mættet" og kræve en speciel shampoo for at rense produktet ud".

Det er desværre ikke så enkelt. Silikone er nemlig ikke bare silikone. Det opdeles i 3 forskellige kategorier: ikke vandopløselige, vandopløselige og tilsidst næsten vandopløselige. Silikone SKAL være vandopløselig fordi man jo skyller den ud med vand. Det kræver en shampoo med mere skrappe tensider for at vaske de ikke-vandopløse silikoner ud. Desuden er 2 af silkone-stofferne på listen over CMR-stoffer. CMR-stoffer er stoffer der er mistænkt for at kunne påvirke vores sundhed og miljø på længere sigt. Hvis den ikke er vandopløselig bliver den siddende i håret, i hovedbunden eller på huden og med tiden virker silikonen som en "frakke" på håret og forhindrer plejende ingredienser/hårfarve at trænge ind i hårstrået. Ikke-vandopløselig silikone kan føre til hårtab, ekstrem tør og kløende hovedbund samt tørt og ødelagt hår. Rigtig mange plejeprodukter dyre som billige til hud og hår indeholder desværre ikke-vandopløselig silikone. Bivirkninger ved billig silikone er:

 • Allergi-fremkaldende.

 • Håret bliver tungt og livløst.

 • Hårtab

 • Håret kan blive afhængig af silikone, og det kræver større mængder for at få den samme effekt.

 • Fæstner også øvrige ingredienser i produktet, så de også indkapsles og ophobes i hår og hud.

 • Silkone er et plastisk rest/spild produkt fra industrien.

 • Håret kan med tiden ikke tage imod farve.

 • Håret får svært ved at ånde og kan ikke længere optage gode aktive ingredienser.

 • Pletvis skaldethed hvor håret i flere tilfælde aldrig vokser ud igen.

Vil du gerne benytte et silikone produkt, så gå efter de vandopløselige. Herunder finder du en tjekliste med alle de kære navne.


Ikke vandopløselige:
Silicone
Dimethyl silicone
Dimethicone
Simethicone er meget almindelig i hårpleje.
Cyclomethicone - meget anvendt og desværre er der stor mistanke om at den både er miljøbelastende og hormonforstyrrende. Desuden er Cyclomethicone på listen over CMR stoffer. Læs længere nede på siden.
Amodimethicone - Trimethylsilylamodimethicone

Cyclotetrasiloxane, et silikonestof. Stoffet er miljøbelastende og kan muligvis skade vores forplantningsevne. Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. På listen over CMR stoffer. Læs længere nede på siden. 
Cetearyl Methicone
Cetyl Dimethicone
Cyclopentasiloxane
Trimethylsiloxysilicate
Sodium Dodecylbenzenesulphonate
Diphenyl Dimethicone
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-18 cetyl Phosphate
Stearyl Dimethicone

Vandopløselige:
Amodimethicone
Trideceth-12
Cetrimonium Chloride
Dimethicone Copolyol
Lauryl Methicone Copolyol

Næsten vandopløselige:
Behenoxy Dimethicone
Bisamino PEG/PPG-41 Aminoethyl PG-propyl Dimethicone
Cyclohexasiloxane
Dimethiconol
Cyclomethicone D4
PEG-12 Dimethicone
Stearoxy DimethiconeParabener 

Der snakkes stadig meget om parabener i hudplejeprodukter men hvad med parabener i fødevarer ?
Parabener er et syntetisk konserveringsstof som giver en utrolig lang holdbarhed ca. 5-7 år. De optages igennem huden, virker som kunstig østrogen, og er fundet i brystkræft-celler. 

Tjekliste for "problematiske konserverings-stoffer:
Sodium hydroxymethylglycinate (formaldehydfraspalter)
Phenoxyethanol  (erstatter nu de mere kendte parabener) Nogle mener det kan være problematisk, men fakta er at det ikke frigiver formaldehyd. Det er samtidig godkendt på verdensplan (herunder EU) til brug af alle typer af vandbaserede kosmetik, op til en koncentration på 1%.

Sikkerheden af phenoxyethanol er blevet vurderet af de Kosmetiske Ingrediens anmeldelse (CIR) Ekspert Panel flere gange. Denne gruppe konkluderede, at phenoxyethanol er sikker som en kosmetisk ingrediens. Interessant, selvom phenoxyethanol anvendes i hudplejeprodukter og næsten altid er syntetisk, forekommer dette kemikalie naturligt i grøn te. Kort sagt, betragtes phenoxyethanol som et sikkert og effektivt konserveringsmiddel, når de anvendes i de mængder, der er godkendt til brug i leave-on eller rinse-off kosmetiske produkter.

Butylparaben er heller ikke vurderet til at udgøre en sikkerhedsrisiko. I Danmark er den dog forbudt i produkter til børn under 3 år.
Propylparaben er vurderet til at være sikker, dog er der i Danmark et forbud mod at bruge den i produkter til børn under 3 år.

Methylparaben udgør ingen sikerhedsrisiko.
Ethylparaben udgør ingen sikkerhedsrisiko.
Isopropylparaben er forbudt.
Isobutylparaben er forbudt.

Phenylparaben
Benzylhemiformal
pentylparaben er forbudt.

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
diazolidinyl urea
Methamine
Lodoprpynylbutylcarbamat (IPBC)
og mangle flere....

Kemiske solfiltre

Undgå disse stoffer:
4-methylbenzylidene Camphor (4-MBC)
3-Benzylidene Camphor
Octyl Methoxycinnamate/Ethylhexyl Methoxycinnamate
Benzophenone-3 

Nitrosaminer

Nitrosaminer er kræftfremkaldende, og dannes i sær når visse stoffer går i forbindelse med hinanden. Exempelvis når trietanolamin og visse nitroserende konserveringmidler indgår i et produkt samtidig. I 2004 viste en stikprøve at 20 % af kosmetikprodukter indenfor eyeliner og mascaraindustrien indeholdte nitrosaminer. 
Vores make-up indeholder ikke nitrosaminer.

 

PEG og PPG

Nogle PEG´er kan være farlige og skal undgås, specielt "polyethylen glycoler".

Hormonforstyrrende stoffer:

Eksempler på hormonforstyrrende stoffer fra EUs liste og miljøbelastende syntetiske opløsningsmidler, blødgører, emulgatorer, bindemidler, vaskeaktive stoffer etc., som er billige og bl.a. bruges til at blødgøre og binde ingredienserne sammen i konventionelle produkter:
F.eks.:
- phtalater (anvendes bl.a. i neglelak og hårspray; er hormonforstyrrende, resulterer i fødselsdefekter og skader forplantningssystemet)
- formaldehyd
- sodium flouride
- polyacrylamid og andre acrylater (akrylamider)
- isopropylalkohol
- cocoamide MEA

Cocamidopropyl betain
Cocamidopropyl betain er et skumdannende stof, som kan udvindes fra en lang række forskellige olier. 
Vores cocamidopropyl betain er udvundet fra kokos olie. Studier med denne ingrediens viser at det ikke fremkalder irritation.
Det er så mildt et stof at det på verdensplan anbefales som skumdannende ingrediens i produkter til babyer, børn og personer med sart hud. Udsagn der bygger på at stoffet kan virke hudirriterende er minded på personer som f.eks. laboranter der arbejder med stoffet ufortyndet.

- cocamidopropyl betaine er som sagt  uskadelig hvis den opfylder følgende standarder, som er de strengeste krav overhovedet, der er sat af en organisation, vedrørende en potentiel kontaminerende substans og denne ingrediens er godkendt til brug i økologisk kosmetisk af Soil Association, EcoCert og Organic Food Federation.

 • Monochloroacetic < 5ppm
 • Dichloroacetic acid < 10 ppm
 • Free amidoamine < 0.3%
 • 3-aminopropyldimethylamine < 15 ppm

- BHA (butyl hydroxyanisole)
- BHT (butyl hydroxytoluen)
- triclosan
- nogle PEG`er (polyethylen glycoler)

- nogle polysorbater
- DEA (diethanolamine) og TEA (triethanolamine) - agerer med nitrit og danner kræftfremkaldende stoffer. Er forbudt i Tyskland. Optages let gennem huden og akkumuleres i de indre organer.
- sodium lauryl sulfat 
- toluen
- tetrasodium EDTA
- disodium EDTA
- resorcinol
- sodium laureth sulfat (SLS ell. SLES) (=natrium laureth sulfat) (findes i 90% af alle shampooer, ansigtsvask osv. SLS/SLES mistænkes bl.a. for at kunne resultere i bl.a. hårtab, allergi og nyreskader samt for at kunne akkumulere sig i hjerne, lever, hjerte og nyrer, og for at kunne hæmme børns øjneudvikling. Det bruges hovedsageligt fordi det giver et rigt skum og er billigt at bruge. Læs mere under afsnittet "tensider og emulgeringsmidler" på siden "Alt om hudpleje"
- m.fl.

 

Ingredienser der kan frigøre formaldehyd:

 • DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15 og sodium hydroxymethylglycinate.
 

17 særlige stoffer du i følge EU skal være på vagt overfor da de menes at være hormonforstyrrende:

 • 3-Benzylidene Camphor

 • 4,4’-Dihydroxy-Benzophenone

 • 4-Methylbenzylidene Camphor

 • Benzophenone-1

 • Benzophenone-2

 • BHA eller tert. Butylhydroxyanisol

 • Boric Acid

 • Butylparaben

 • Cyclotetrasiloxane

 • Diethyl phthalate (DEP)

 • Dihydroxybiphenyl

 • Ethylhexyl methoxycinnamate

 • Ethylparaben

 • Hydroxycinnamic Acid

 • Methylparaben

 • Propylparaben

 • Resorcinol

 

Der er også et 18. stof: triclosan

Stoffet er ikke med på EUs liste fra 2007, men der er så meget forskning, der peger på at stoffet er hormonforstyrrende. Undersøgelser påviser at bl.a. triclosan påvirker sædkvaliteten hos mænd negativt. Findes ofte i deodoranter, antibakteriel håndsæbe, flydende opvaskemiddel samt tandpasta.

CMR-stoffer er stoffer der anses for at være kræftfremkaldende, skadelige for arveanlæg mm, og her kan nævnes ammonium lauryl sulfate, benzophenone-3, beta vulgaris, butylphenyl methylpropional, carvone, chloroacetamid, chlorophene, CI 14700, CI 16255, CI 61570, cyclomethicone, ethylhexyl dimethyl PABA, lawsone, lawsonia inermis, phenyl mercuric acetat, quaternium-15, retinyl propionate, sodium anisate og sodium borat. 

 

 

 

De 26 parfumestoffer som er mistænkt for at kunne give allergi:

 

A

Alpha isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alcohol
Anisyl alcohol

B

Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamat
Benzyl salicylat
Butylphenyl methylpropional

C

Cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin

D

d-Limonene

E

Eugenol
Evernia prunastri (egemos ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos ekstrakt)

F

Farnesol

G

Geraniol

H

Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

I

Isoeugenol

L

Linalool

M

Methyl 2-octynoate

Kommentarer

Indsend kommentar


Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Januar Februar Marts april Maj Juni Juli august september Oktober november december